Grafika&Web

Milyen a jó webdesigner, akivel megéri együtt dolgozni?

A webdesigner az a személy, aki megtervezi a honlap felépítését és komplett arculatát. Rajta múlik, hogy néz ki az oldalad, mennyire lesz zsúfolt, színes vagy épp egyszerű. Mivel alapvetően ez egy kreatív munka, ezért sok esetben a designerek élnek a művészi szabadság jogával és nem tudják üzleti szemmel végiggondolni a folyamatokat, tisztelet az erős kivételnek.

Webdesignert találni nem nehéz. Olyan webdesignert találni, aki azt készíti el, amit valóban szeretnél, arra a határidőre, amit megbeszéltetek és olyan minőségben, amit ígért, az már egy jóval szűkebb réteg.

Ha tehát neked egy megnyerő honlapra van szükséged, akkor a webdesigner nem maradhat ki a folyamatból.

 

Milyen a jó webdesigner (szerintünk)?

Egy webdesigner létre tud hozni weboldalakat, meg tudja valósítani az ügyfél kéréseit és képes arra, hogy vonzó, ügyfélcsalogató honlapot készítsen.

 

1. Üzletileg is átlátja a projekt célját.

Ritka, ha egy webdesigner egyben üzleti szemlélettel is bír és lehet rá számítani egyéb problémák megoldásában is. Például segít neked marketing szakembert találni, vagy javasol egy fotóst a weboldalra kerülő profi képek elkészítéséhez. Az értékteremtésre fókuszál és nem csak a feladat elvégzésére. Tanulmányozni fogja a filozófiád, az arculatod és stílusod és ezek alapján fog tervezni. Tanácsot tud adni akár abban is, milyen eszközökkel növelheted a bevételed a weboldalad segítségével.

2. Tiszteli a tudását.

Mindig van, aki olcsóbban megcsinálja, ezt tudjuk. A jó szakemberek tisztelik a saját tudásukat, így nem fognak egy bizonyos árszint alá lemenni. Saját példánkat hozva, a Relevantnál általában 10-ből 8 ügyfél úgy talál ránk, hogy előtte volt már negatív tapasztalata webdesignerekkel. Meséltek olyanokról, akik megnyerőek voltak és rendkívül olcsón elvállalták a projektet, ám amikor menet közben kiderült, hogy rosszul mérték fel a költségeket vagy meghaladta a projekt a képességeiket, eltűntek, szó nélkül. Akadtak már olyanok is, akik egyszerűen nem vették figyelembe a megrendelői kéréseket, hanem a saját elképzeléseik szerint erőltették a projektet, ahogy nekik tetszett. Az olcsóságnak mindig ára van és mindig megfizetik az ügyfelek, mégpedig duplán. Egyszer fizetnek a rossz minőségért, egyszer pedig a jóért. Éppen ezért, ne az ár alapján dönts, hanem a korábbi munkák alapján.

3. Megtalálja a közös hangot az ügyféllel. 

Fontos, hogy közös nyelvet beszéljenek a megrendelővel. Ez nem mindig sikerül, hiszen mások vagyunk. Ha nagyon nem megy a kommunikáció, vagy egyszerűen nem tudunk együtt dolgozni (nálunk ilyen mondjuk eddig csak egyetlen egyszer fordult elő), akkor el kell engednünk egymás kezét, ez mindenkinek jobb így. Ha szolgáltatóként nem értjük az ügyfelet, a megrendelő pedig nem ért szót a szolgáltatóval, ott kommunikációs hiba van, amit először nyilván megpróbálhatunk áthidalni. Ha azonban folyamatosan visszatérő probléma, akkor valószínű, nem találtátok meg a szakmai közös hangot.

4. Képes az igényeidet megérteni és integrálni.

Bőven akad rá példa, hogy saját elképzelések mentén dolgoznak a szakemberek és nem veszik figyelembe a kéréseket, mert más az elképzelésük a megvalósítáról és arról, mi a jó. Természetesen egy tapasztalt designer tanácsait érdemes megfogadni, ugyanakkor megrendelőként, ha ragaszkodunk elképzeléseinkhez, azt is meg kell tudni valósítani.

5. A felhasználónak készíti a webdesignt.

Ellát a tanácsaival és a saját elképzeléseidet összhangba hozza az eredményességgel. Tudja, hogy mi az, ami konverziót fog hozni, építő tanácsaival gördülékenyen segíti a munkát. A végfelhasználó fejével gondolkodik, átlátja a folyamatokat, mert tudja, hogy a felhasználó éppen melyik szakaszban jár, az ügyfél élmény térkép fogalma nem idegen számára. 

6. Átlátható honlapot tervez.

Reszponzív, azaz mobil eszközre optimalizált oldalak létrehozásában otthonosan mozog, a felhasználók számára könnyen áttekinthető, felhasználóbarát honlapot hoz létre. 

7. Kiforrott stílusa van.

Tagadhatatlan, hogy minden webdesignernek van egy jellemző stílusa, amiben a legjobb alkotásai születnek. Az ízléses, kifinomult munka természetesen mindenkinél mást jelent, ezért olyan szakembert válasszunk, akinek korábbi referenciáival valamelyest azonosulni tudunk a stílus tekintetében.

+1 Ismeri a korlátait. 

Csak olyan projektet vállal el, amit biztosan meg is tud valósítani.

Mi ilyennek látjuk a jó webdesignert és ezen értékek mentén dolgozunk élesben is. Ha kérdésed van, bátran tedd fel, szívesen segítünk.

Weboldalra van szükséged? Válassz csomagjainkból!